Συνέντευξη στην Die Welt

Αληθεύει ότι διαβεβαιώσατε τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικά, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο αλλά μόνο μετατάξεις υπαλλήλων; Πρόκειται για δική σας πολιτική απόφαση ή των τριών κυβερνητικών εταίρων;
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση δήλωσαν εξ αρχής ότι δεν προτίθενται να προβούν σε απολύσεις. Γνωρίζουμε φυσικά τις δεσμεύσεις της χώρας μας και συνεπακολούθως και τη δέσμευση περί αποχωρήσεων από το δημόσιο. Βάσει όμως της πιστής και απαρέγκλιτης τήρησης της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στον στενό δημόσιο τομέα – πράγμα που απορρέει και από το πλαίσιο της δανειακής σύμβασης – ταυτόχρονα με τις «φυσικές αποχωρήσεις», αλλά και μέσω της διαδικασίας της αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης που θα επιτρέψει μετατάξεις προσωπικού σε θέσεις που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, πιστεύουμε ότι και συνεπείς θα είμαστε έναντι των εταίρων μας, αλλά και συνεπείς στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα.

 

Πόσοι άνθρωποι εργάζονται στο δημόσιο τομέα; Πιστεύετε ότι είναι παραπάνω από αρκετοί ή όχι;
Στο τέλος του 2012 οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο θα είναι περίπου 770.000. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το 2009 ο αριθμός αυτός ήταν περίπου ένα εκατομμύριο, ενώ, έπεται ακόμα μεγαλύτερη μείωση ως το 2015. Το πρόβλημα του δημοσίου στην Ελλάδα όμως δεν είναι ποσοτικό. Δεν έχουμε έναν διογκωμένο δημόσιο τομέα, τουναντίον. Αναλογικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. το ελληνικό δημόσιο είναι από τα μικρότερα, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Να πετύχουμε δηλαδή δημοσιονομική εξοικονόμηση, αλλά και να εξορθολογίσουμε το κράτος. Και τα δύο ταυτόχρονα. Και τα δύο άμεσα.
Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων;
Οι μετατάξεις θα γίνουν κατόπιν αξιολόγησης, τόσο των δομών του Δημοσίου, όσο και του προσωπικού, πάντα με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια. Ήδη την εβδομάδα που μας πέρασε, συγχωνεύσαμε ή καταργήσαμε –πιλοτικά- 21 φορείς ή ομάδες φορέων αποτελούμενες από 213 νομικά πρόσωπα ανά την επικράτεια. Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Σε όλες τις περιπτώσεις που σας ανέφερα το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών που συγχωνεύονται ή καταργούνται μετακινείται σε θέση αντίστοιχη των προσόντων του και των αναγκών του δημοσίου. Υπενθυμίζω ότι από το 2009 έχουν αποχωρήσει περίπου 200.000 υπάλληλοι, οπότε υπάρχουν πολλά κενά που πρέπει να καλυφθούν.

 

Σκοπεύετε να αυξήσετε ή να μειώσετε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και γιατί;
Μα ο μισθός τους είναι ήδη μειωμένος από 30% ως 40% σε σχέση με 2 ή 3 χρόνια πριν. Πόσο πιο κάτω από τα 700 ευρώ να πάει ο μισθός που λαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων; Περαιτέρω μείωση αυτών των μισθών θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην εθνική οικονομία από ό,τι θα εξοικονομήσει.
Έχετε δηλώσει ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος και το λειτούργημα του δημοσίου υπαλλήλου». Με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί αυτό;
Το πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης εδώ και δεκαετίες είναι ότι δεν αξιοποιούσαμε στο 100% τις δυνατότητες των δημοσίων λειτουργών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ο οποίος οδήγησε στην απαξίωση τόσο της Διοίκησης όσο και των εργαζόμενων. Οι ίδιοι άνθρωποι παράλληλα, βιώσαν τα τελευταία χρόνια σκληρές μισθολογικές μειώσεις και αλλεπάλληλους φόρους. Και όμως, για να γίνει κανείς δημόσιος λειτουργός προϋποθέτει σκληρή δουλειά, πολλές γνώσεις και δεξιότητες και πολύ δύσκολες εξετάσεις. Η ραχοκοκαλιά της διοίκησης – οι άνθρωποι που εργάζονται για το κράτος – ζητούν την μεταρρύθμιση. Ζητούν να αναγνωριστεί το έργο τους. Η ανασφάλεια της κρίσης όμως δεν ενισχύει την πρωτοβουλία τους, δεν απελευθερώνει την φαντασία τους. Πρέπει να εμφυσήσουμε και πάλι την ελπίδα, ώστε να πορευθούμε όλοι μαζί στο όραμα της μεταρρύθμισης.
Έχετε αναλάβει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μπορείτε σας παρακαλώ να μας περιγράψετε εν συντομία τα μεταρρυθμιστικά σας σχέδια; Πως σκοπεύετε να αναμορφώσετε τον δημόσιο τομέα; Θα γίνει μεγαλύτερος ή μικρότερος τελικά;
Οι στόχοι μας συνοψίζονται σε δύο λέξεις: εξοικονόμηση και εξυπηρέτηση. Εξοικονόμηση πόρων μέσω της ορθολογικής λειτουργίας του κράτους και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και των αναγκών του. Τους δύο παραπάνω άξονες συνδέει ένας κοινός παρανομαστής. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά τόσο στην εξυπηρέτηση όσο και στην εξοικονόμηση, διότι μόνο μέσω αυτών μπορεί να μπει ένα τέλος στον ανορθολογισμό που ταλανίζει τη δημόσια σφαίρα. Μεταρρυθμίσεις που δε μπορεί παρά να είναι προοδευτικές και προς όφελος των πολιτών.

 

Περί εφεδρείας
Η συγκεκριμένη ερώτηση με όσα περιλαμβάνει δεν βασίζεται σε ακριβή στοιχεία. Μεταφέρει απλώς μια συζήτηση στον τύπο περί εφεδρείας που είναι αυθαίρετη και αβάσιμη και δεν συνδέεται με τη διοικητική μεταρρύθμιση. Οι προγραμματισμένοι στόχοι της μείωσης του πλεονάζοντος προσωπικού για φέτος κατά 15.000 άτομα, και μέχρι το 2015, 150.000 άτομα, θα τηρηθούν στο ακέραιο. Το ουσιώδες για μας είναι η δημόσια διοίκηση να μην παράγει, πλέον, μακροπρόθεσμα, δημοσιονομικά ελλείμματα και να μην επιβαρύνει αλόγιστα τον Έλληνα φορολογούμενο. Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνον μετά από αντικειμενική, αξιοκρατική και σε βάθος αξιολόγηση τόσο των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών όσο και του προσωπικού τους.
Αυτόν τον στόχο είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε σε συνέπεια, σύστημα και αταλάντευτη αποφασιστικότητα. Σεβόμενοι φυσικά την μακραίωνη συνταγματική μας νομιμότητα, όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε κράτος δικαίου, και χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη κοινοβουλευτική μας σταθερότητα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

images_184-c7a6329097

Βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Για την πανεπιστημιακή διδασκαλία του τον Δεκέμβριο του 2007.


images_DSC08078

68 Χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο στην Ιστορική επέτειο.

Φωτογραφίες