Ομιλία για την αναγκη διαμόρφωσης κυβερνητικής πολιτικής

Για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση του φασισμού και της βίας και
διαμόρφωσης προτάσεων κυβερνητικής πολιτικής…

Τιμώντας την εντολή που πήρα από τη ΔΗΜΑΡ και τον πρόεδρό της να συμμετάσχω στην τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Α. Σαμαρά και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι βουλευτές του κόμματος, αισθάνομαι υποχρέωσή μου να έλθω και να μιλήσω σήμερα, στην Κεντρική Επιτροπή, όχι για να κάνω απολογισμό αλλά να καταθέσω μερικά πολιτικά συμπεράσματα και μερικές σκέψεις για τη διαμόρφωση προτάσεων κυβερνητικής πολιτικής, με βάση την μοναδική εμπειρία που είχα στη διακυβέρνηση του τόπου και στη διαμόρφωση μιας πολιτικής ριζικής μεταρρύθμισης του κράτους και της διοίκησης.

Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δικαιώνεται πολιτικά και θεσμικά, και είμαι περήφανος για το έμπρακτο δείγμα γραφής που δείξαμε ως υπεύθυνη και κυβερνώσα Αριστερά.

Δείξαμε ότι έχουμε προτάσεις συγκεκριμένες και μελετημένες, σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του κράτους και της διοίκησης, με καινοτόμες εφαρμογές και διαδικασίες, με αξιολόγηση δομών, με περιγράμματα θέσεων εργασίας, με σχέδια στελέχωσης και άλλα, που για πρώτη φορά εφαρμόζονταν στην ελληνική διοίκηση.

Δείξαμε ότι θέλουμε και μπορούμε να συνεργαζόμαστε ακόμη και με εντελώς διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις για το κοινό καλό, να δουλεύουμε στο πλαίσιο μιας συλλογικής κυβερνητικής και πολιτικής ευθύνης και να δημιουργούμε θεσμούς με αποτελεσματική και λειτουργία όπως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που παρήγαγε έργο συγκεκριμένο και μετρήσιμο.

Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να συμμετέχουμε και να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο συμμαχικών κυβερνήσεων κάνοντας αμοιβαίους συμβιβασμούς, συνεπείς στις αρχές μας ότι θεωρούμε πάντα τις μονοκομματικές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις πηγή αυταρχισμού και πολιτικής αλαζονείας. Το κάναμε εδώ συγκεκριμένα προκειμένου να χτυπήσουμε οργανωμένα και συστηματικά το φαύλο, το παλαιοκομματικό, το πελατειακό, το διεφθαρμένο και γραφειοκρατικό κράτος του παρελθόντος.

Δεν μείναμε στη διακήρυξη. Θέσαμε θεμέλια, κάναμε δουλειά υποδομής.

Είμαστε περήφανοι και για τις διαπραγματεύσεις που διεξαγάγαμε.
Την εποχή της κρίσης και της ουσιαστικής απώλειας της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας, είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευόμαστε σκληρά και έξυπνα με τους εκπροσώπους των δανειστών και με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες θέσεις.

Το δίδαγμα που βγάλαμε είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια εθνική, μόνιμη, διαρκή επιτροπή διαπραγμάτευσης, στελεχωμένη με ικανούς επιστήμονες αλλά και με ισχυρή πολιτική βούληση. Δεν μπορεί πια να διαπραγματεύεται ένας υπουργός ή ένας πολιτικός αρχηγός μόνος του. Χρειάζεται εθνική επιτροπή και στρατηγική διαπραγμάτευσης.

Ακόμη
Σχεδιάσαμε τη μεταρρύθμιση, τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κράτος, μαζί με την Task Force, τη Γαλλία που πρωτοπορεί στον τομέα αυτό, αλλά και μαζί με τη διοίκηση και τα καλύτερα στελέχη της.

Χωρίς κανένα κόστος για τον πολίτη, σχεδιάσαμε μια μία συνολική μεταρρύθμιση, που κάλυπτε τόσο την αξιολόγηση των δομών όσο και την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την κινητικότητα και τα πειθαρχικά.

Σχεδιάσαμε, μαζί με τους ευρωπαίους συνεργάτες μας, την Κινητικότητα σαν αναγκαίο εργαλείο για την ορθολογική ανακατανομή ενός ορθολογικά ανακατανεμημένου προσωπικού.

Με σκληρές διαπραγματεύσεις, το αποδέχθηκε και η Τρόικα, παρόλο που επιδίωκε κλειδί της μεταρρύθμισης να είναι οι τυφλές απολύσεις.

Το σχέδιό μας αποτυπώθηκε στη συμφωνία της Τρόικας με τους πολιτικούς αρχηγούς τον Απρίλιο και καταγράφηκε στο επικαιροποιημένο μνημόνιο τον Μάιο.

Τον Ιούνιο όμως, όλος ο σχεδιασμός ανατράπηκε. Πράγματι, υπήρξε καθυστέρηση. Μπορεί όμως να γίνει τέτοια μεταρρύθμιση σε τόσο σύντομο χρόνο; Όχι. Έπρεπε λόγω της καθυστέρησης να τιναχθεί στον αέρα όλη η μεταρρύθμιση; Όχι.

Τον Ιούνιο, η Τρόικα, αλλά όχι μόνο αυτή, επέλεξε συνειδητά να ανατρέψει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και να καταστήσει αποκλειστικό στόχο της μεταρρύθμισης τις απολύσεις. Οριζόντια, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς κριτήρια.

Εμείς είχαμε πρόγραμμα και το εφαρμόσαμε ως πράξη κυβερνητική. Είμαστε περήφανοι για αυτό που κάναμε. Με μέθοδο, σύστημα, σεβασμό στη νομιμότητα, χωρίς αυταρχισμούς, χωρίς συμβιβασμούς με την πελατοκρατία.

Τι βλέπουμε τώρα; Αποδεικνύεται ότι με τα τελευταία, βίαια, ασυντόνιστα, βιαστικά και απρογραμμάτιστα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και αποδέχθηκε η δικομματική κυβέρνηση χωρίς διαπραγμάτευση, η μεταρρύθμιση κινδυνεύει να ματαιωθεί πλήρως. Να γίνει μισητή, αναξιόπιστη.

Ο αυταρχισμός πάει μαζί με τη φαυλότητα, τη διαιωνίζει, την εκτρέφει. Η χώρα οδηγείται σε ένα καταστροφικό δίλημμα: αυταρχισμός ή χάος. Το δίλημμα δεν είναι φραστικό, δεν είναι τεχνητό. Είμαστε υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίσουμε, όχι φραστικά ή συνειδησιακά, αλλά πρακτικά, δηλαδή πολιτικά. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό κλίμα που προωθεί και αποδέχεται ως αναγκαία και αναπόφευκτη λύση τη βίαιη σύγκρουση. Που προωθεί, στο όνομα της καταπολέμησης της φαυλότητας, μια αυταρχική μεταρρύθμιση που όμως τελικά διαιωνίζει τη φαυλότητα και τον ανορθολογισμό. Τη σύγκρουση και τη βίαιη προσαρμογή την επιδιώκει συνειδητά η Τρόικα. Την αποδέχτηκε όμως και η δικομματική κυβέρνηση γιατί την βόλευε, τη χρησιμοποίησε η κυβερνώσα Δεξιά για να δικαιολογήσει τις πολιτικές επιλογές της. Το παράδειγμα της ΕΡΤ και της κινητικότητας είναι εύγλωττα, και σήμερα πια το καταλαβαίνουν οι πάντες.

Οφείλουμε να αποκρούσουμε αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα. Κυρίως διότι εντάσσονται και καλλιεργούν ένα κλίμα βίας. Και με τη βία δεν συμβιβαζόμαστε.

Τελικά η ΔΗΜΑΡ μετά τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση είναι πιο πλούσια, πιο δυνατή, πιο έμπειρη, πολιτικά και ιδεολογικά. Αυτό τον πλούτο που κατακτήσαμε, ας τον αναδείξουμε. Ας τον αξιοποιήσουμε. Ας προβάλουμε τη θέση μας ότι η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση, συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και στο κυβερνητικό επίπεδο, συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με σχέδιο και ορθολογισμό, χωρίς αυταρχισμούς, με αντίπαλο τη φαυλότητα.

Ήμασταν χρήσιμοι επί ένα χρόνο στην κυβέρνηση, με τις θέσεις και τις απόψεις μας. Είμαστε χρήσιμοι και τώρα, εφόσον αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και την εμπειρία μας.

Ας έχουμε εμπιστοσύνη στις θέσεις και τις απόψεις μας, στο σχέδιό μας. Ας εργαστούμε με ανοικτό πνεύμα αλλά επί συγκεκριμένων προτάσεων διακυβέρνησης με όποιον θέλει να συζητήσει για τη διαμόρφωση μιας άλλης μεταρρυθμιστικής πολιτικής, για την χάραξη ενός τρίτου δρόμου για την έξοδο από την κρίση, σε αντιπαράθεση και με τη βία και τον αυταρχισμό, που καλλιεργείται διαρκώς μπροστά στα μάτια μας, αλλά και με την πολιτική προοπτική του χάους, της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

images_184-c7a6329097

Βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Για την πανεπιστημιακή διδασκαλία του τον Δεκέμβριο του 2007.


images_DSC08078

68 Χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο στην Ιστορική επέτειο.

Φωτογραφίες