Ο συμβιβασμός δεν είναι μια λέξη με αρνητικό πρόσημο, είναι πολιτική αρετή

Από την ψήφο μας κρίνεται το προσωπικό μας μέλλον αλλά και η προοπτική αυτού του τόπου. Η χώρα έχει ανάγκη και ο ελληνικός λαός ελπίζει να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μια περίοδο σταθερότητας και κανονικότητας. Και έστω μέσα στην κρίση, να δοθεί ένα τέλος στην κυβερνητική αστάθεια και αβεβαιότητα. Είναι καιρός να αποκτήσει η χώρα διακυβέρνηση ικανή που να την οδηγεί, όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση αλλά και να μπορεί να αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου. Πολλά μείζονα βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση και δη στο πεδίο της μεταρρύθμισης του κράτους. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν. Πολλά σημαντικά βήματα μένει ακόμα να γίνουν σε μια διαρκή διαδικασία διαρθρωτικών αλλαγών ως προϋπόθεση για να ξαναμπεί η Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Οι στόχοι πρέπει να προωθούνται από όλα τα κόμματα και όχι μόνο από ένα.

    Άραγε ενταγμένοι στην Ευρώπη, μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στις μεταρρυθμίσεις και εμείς οφείλουμε να τους δώσουμε πνοή. Να τις ενστερνιστούμε για να τις εφαρμόσουμε… Να ξαναγνωριστούμε τόσο ως πολίτες όσο και ως πολιτικοί. Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορούν να βγουν έξω από την κομματική αντιδικία; Προφανώς υπάρχουν διαφορές, προφανώς προχωράμε με συμβιβασμούς.

     Ωστόσο, ο συμβιβασμός δεν είναι μια λέξη με αρνητικό πρόσημο. Ο συμβιβασμός είναι πολιτική αρετή. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης ευέλικτης, αποδοτικής, αποτελεσματικής και πολιτικά ουδέτερης. Αν δεν γίνει αποπολιτικοποίηση της διοίκησης δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση. Αυτήν τη στιγμή η χώρα διαθέτει ένα σχέδιο. Απομένει στην πολιτική εξουσία και στη διοίκηση να το οικειοποιηθεί, να το ενστερνιστεί και να το εφαρμόσει.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

images_184-c7a6329097

Βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Για την πανεπιστημιακή διδασκαλία του τον Δεκέμβριο του 2007.


images_DSC08078

68 Χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο στην Ιστορική επέτειο.

Φωτογραφίες