Δημιουργία ηλεκτρονικού Συνταγματικού Εργαστηρίου

Πρόσκληση

Για τη δημιουργία ηλεκτρονικού Συνταγματικού Εργαστηρίου

Με αντικείμενο το λυκόφως της μεταπολιτευτικής συνταγματικής περιόδου

 

Πρόπαν, 28 Οκτωβρίου 2015

Συμπληρώνονται φέτος σαράντα χρόνια από τότε που ξεκίνησα την πανεπιστημιακή μου σταδιοδρομία στο Αριστοτέλειο, το 1975, τη χρονιά που ψηφίστηκε το Σύνταγμα της Μεταπολίτευσης. Ταυτόχρονα συμπληρώνονται πέντε χρόνια βαθιάς και ατέρμονης οικονομικής κρίσης, που πλέον συμπλέει, δυστυχώς, με μια διάχυτη αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Η κρίση δείχνει να μην έχει τελειωμό και η κυοφορία της νέας εποχής να είναι απελπιστικά αργή και επίπονη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δημοκρατική μεταπολίτευση που γνωρίσαμε, που τόσο αγαπήσαμε και ενίοτε εκθειάσαμε, πνέει τα λοίσθια μέσα σε κλίμα γενικευμένης κατακραυγής, λαϊκού αναθέματος και απαξίωσης θεσμών και φορέων πολιτικών αξιωμάτων.

Με το οριστικό τέλος της Μεταπολίτευσης και των ψευδαισθήσεων μιας ολόκληρης εποχής, αισθάνομαι, προσωπικά, την ανάγκη -μια και η τύχη με ευνόησε να ζήσω την προϊστορία της, την ιστορία της και την παρακμή της- να ολοκληρώσω την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία με έναν απολογισμό, με έναν δημόσιο αναστοχασμό του διδακτικού και επιστημονικού έργου μου, που αρχίζει από την προϊστορία της μεταπολίτευσης και φθάνει μέχρι σήμερα.

Και δεν βρίσκω, ως δάσκαλος -πάνω από όλα- αλλά και ως ερευνητής, άλλον τρόπο πιο γόνιμο και πιο όμορφο να πραγματοποιήσω αυτόν τον αναστοχασμό, από το να απευθυνθώ στους μαθητές και στις μαθήτριές μου και να ανοίξω μαζί τους έναν ζωντανό και αδογμάτιστο διάλογο. Να τους προσκαλέσω σε μια νέα επιστημονική επικοινωνία, αρχίζοντας από τους διδάκτορες, από όσους την διατριβή ή τις εργασίες επέβλεψα ή καθοδήγησα, συμπεριλαμβάνοντας βέβαια και εκείνους, συναδέλφους, συνεργάτες ή φίλους που απλώς με διάβασαν ή με άκουσαν να διδάσκω ή να εισηγούμαι.

Είναι καιρός, πιστεύω, στις εξαιρετικές περιστάσεις που ζούμε, εμείς που συμπράξαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με την ενεργητική συμμετοχή ή με την αδράνειά μας, σε όσα έγιναν ή δεν έγιναν, να τα ξανασκεφτούμε όλα από την αρχή, από τις ρίζες τους. Και ως συνταγματολόγοι να επανεξετάσουμε , χωρίς την έπαρση του κλάδου, τις κλασικές έννοιες και αρχές του Συνταγματικού Δικαίου και του Συντάγματος, της συνταγματικής Δημοκρατίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου και του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας ή και της Πολιτειολογίας, και να αφουγκραστούμε με προσοχή και περίσκεψη, ενόψει των συγκλονιστικών αλλαγών που συντελούνται γύρω μας, τις νέες ιδέες και θεωρίες που αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν μπορεί ο γιαλός να είναι τόσο στραβός, μάλλον στραβά αρμενίζαμε.

Αντί για Τιμητικό τόμο, που συνάδελφοι του Τομέα Δημοσίου Δικαίου είχαν την ευγένεια και καλοσύνη να μου προτείνουν να εκδοθεί προς τιμή μου, με αφορμή την αφυπηρέτησή μου, πριν από χρόνια, θεώρησα ότι στην ψηφιακή εποχή που ζούμε θα είναι πιο χρήσιμο και λειτουργικό για την κοινότητα των δημοσιολόγων να συγκροτηθεί μια ηλεκτρονική κοινότητα εργασίας, ένα Network, ένα ψηφιακό συνταγματικό Εργαστήρι, στο οποίο οι μετέχοντες θα ανακοινώσουν ηλεκτρονικά το θέμα τους και θα δεχθούν να το συζητήσουν δημόσια, προφορικά ή και ψηφιακά, ως κείμενο εργασίας, ως working paper, πριν την οριστική σύνταξη και κατάθεσή του στην ψηφιακή Τράπεζα του Εργαστηρίου.

Την επιστημονική ευθύνη και καθοδήγηση της προσπάθειας προσφέρθηκαν να αναλάβουν ο Μπάμπης Ανθόπουλος, ως πρωτόκλητος διδάκτοράς μου, η Λίνα Παπαδοπούλου ως συνάδελφος στη διδακτική μονάδα και Διευθύντρια του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, και ο Γιώργος Καραβοκύρης, ως συνοδοιπόρος στα κυβερνητικά μου καθήκοντα αλλά και ως συνάδελφος στις νέες μου πανεπιστημιακές ενασχολήσεις.

Τη Γραμματεία συντονισμού και διεκπεραίωσης της όλης δράσης έχει δεχτεί να αναλάβει η ΔρΝ. κ. Βασιλική Κόκοτα, με την οποία μπορείτε να επικοινωνείτε και στην οποία παρακαλώ να αποστέλλονται τα κείμενα (e-mail: kokotavasiliki@yahoo.gr).

Την εκδοτική ευθύνη του ηλεκτρονικού Τιμητικού Τόμου έχουν αναλάβει οι εκδόσεις Σάκκουλα (Θεσσαλονίκη-Αθήνα). Οι τεχνικές λεπτομέρειες οργάνωσης του Εργαστηρίου και παράδοσης των μελετών καθώς και οι δηλώσεις συμμετοχής θα σας γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση.

Με εγκάρδιους συναδελφικούς χαιρετισμούς

Αντώνης Μανιτάκης

Ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

images_184-c7a6329097

Βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Για την πανεπιστημιακή διδασκαλία του τον Δεκέμβριο του 2007.


images_DSC08078

68 Χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο στην Ιστορική επέτειο.

Φωτογραφίες