Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσω για τα θέματα αρμοδιότητάς μου (08.09.2015).

Όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και εγώ προσωπικά εργαζόμαστε για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Πρώτιστο μέλημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη και η συνέχεια του κράτους, αλλά και να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που άλλωστε ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πάντα σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αξιοποιώντας την τεχνική βοήθεια που αυτή μας παρέχει.

Ο στρατηγικός στόχος που έχει τεθεί είναι η δημιουργία μιας διοίκησης ευέλικτης, αποδοτικής, αποτελεσματικής που να παρέχει ικανές υπηρεσίες στον πολίτη και τις επιχειρήσεις, αλλά και μία διοίκηση που να είναι πολιτικά ουδέτερη.

Μετά τη συνάντηση:

    «Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχα υποχρέωση, για δύο τρέχοντα αλλά σημαντικά ζητήματα σχετικά με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου μου. Το πρώτο ήταν φυσικά το θέμα των εκλογών και το δεύτερο θέμα είχε σχέση με την ιδιότητά μου ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την αναδιάρθρωση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Σχετικά με το θέμα των εκλογών τον διαβεβαίωσα ότι έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή τους. Όλες οι τυπικές διαδικασίες εκτελέστηκαν, οι υποψηφιότητες έχουν υποβληθεί, η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου, η χρηματοδότηση των κομμάτων και μέχρι στιγμής όλα βαίνουν ομαλώς. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν να διατηρηθεί ένα ήπιο κλίμα, ώστε ελληνικός λαός να αποφασίσει με ηρεμία, με νηφαλιότητα, με υπευθυνότητα, με πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας των περιστάσεων και να επιλέξει τους αντιπροσώπους εκείνους που θα στηρίξουν μία κυβέρνηση ισχυρή, σταθερή, με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και εκλογική διαδικασία.

Το δεύτερο θέμα, που το πονώ ιδιαίτερα, ήταν το θέμα της αναδιάρθρωσης του κράτους. Επιδιώκοντας να διασφαλίσουμε όσο γίνεται ζωντανή τη θεσμική μνήμη και συνέχεια του κράτους, όπως έχουμε υποχρέωση, εγκύψαμε πάνω στο σχεδιασμό της διοικητικής μεταρρύθμισης που είχε ετοιμαστεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι κατευθυντήριες αρχές του σχεδιασμού αυτού, όπως ξέρετε έχουν αποτυπωθεί στο νόμο που ενσωμάτωσε το μνημόνιο. Άρα αποτελούν ένα προσχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του κράτους, αρκετά ολοκληρωμένο, τεχνοκρατικά επεξεργασμένο. Όλα αυτά έχουν γίνει με την αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την αξιοποίηση της τεχνικής αυτής βοήθειας θα αναλάβει και θα συνεχίσει η κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές. Εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι αυτήν τη στιγμή η χώρα διαθέτει ένα σχέδιο. Απομένει στην πολιτική εξουσία και στη διοίκηση να το οικειοποιηθεί, να το ενστερνιστεί και να το εφαρμόσει».

————————-

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήρθα να σας δω για να σας ενημερώσω για δύο τρέχοντα θέματα, που έχουν , όμως, γενικότερη σημασία και εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των δύο υπουργείων που έχω, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως ξέρετε, το πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι η διεξαγωγή των εκλογών. Η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Έχουν ξεκινήσει όλες οι τυπικές διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή τους και ελπίζω ότι θα πάνε καλά. Εκείνο που φροντίζουμε περισσότερο από όλα είναι να διασφαλιστεί ένα ήπιο κλίμα διεξαγωγής των εκλογών και να δώσουμε την ευκαιρία στις Ελληνίδες και στους Έλληνες να αποφασίσουν με νηφαλιότητα, με αίσθημα ευθύνης, με συνείδηση της κρισιμότητας των περιστάσεων που περνάει η χώρα και να επιλέξουν αντιπροσώπους, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν μια δυνατή, ισχυρή με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και εκλογική πλειοψηφία. Το δεύτερο ζήτημα που με απασχολεί και απασχολεί την κυβέρνηση αυτό το διάστημα είναι το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και της διοίκησης, διατήρησης ζωντανής της θεσμικής μνήμης εγκύψαμε στον σχεδιασμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είχαν προετοιμάσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τελευταία κυβέρνηση. Προωθήσαμε τα σχέδια αυτά και θα τα παραδώσουμε στη νέα κυβέρνηση που θα έρθει.

Θέλω, σε αυτό το σημείο, να σας πω ότι μεταφέρω ένα αισιόδοξο μήνυμα. Έχει γίνει ένας σχεδιασμός από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ένας σχεδιασμός που είναι αρκετά ολοκληρωμένος, επεξεργασμένος σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της. Αυτό που απομένει τώρα στη μέλλουσα κυβέρνηση, στην πολιτική εξουσία είναι να οικειοποιηθεί αυτό το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, να το επεξεργαστεί και να το προσαρμόσει, να το οικειοποιηθεί και η πολιτική εξουσία και η δημόσια διοίκηση και να το εφαρμόσει με συνέπεια. Πιστεύω, το ξέρετε, ίσως, καλύτερα από όλους, όχι μόνο γιατί είστε Αρχηγός του Κράτους, αλλά γιατί θητεύσατε στην έδρα την πανεπιστημιακή, έχετε γράψει πάρα πολλά συγγράμματα, φαίνεται ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης, της αναδιοργάνωσης του κράτους στο οποίο έχετε συμβάλλει και εσείς είναι το πρωταρχικό θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί με τα άλλα. Αυτά τα δύο ήθελα να συμμεριστώ μαζί σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να επισημάνω κάτι το οποίον αφορά, όπως είπατε, και μιαν άλλη ιδιότητα. Απευθύνομαι και προς κορυφαίο δημοσιολόγο για να κάνω αυτή την διευκρίνηση. Πριν απ’ όλα χαίρομαι διότι ο κύριος σκοπός της Κυβέρνησης εκπληρώνεται ομαλά, δηλαδή η διεξαγωγή των εκλογών. Γιατί αυτός είναι ο πρώτος και βασικός στόχος της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης. Αλλά επειδή ο χρόνος είναι πολύ πυκνός, η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ βαθιά, δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις που είναι αυτονόητες για την ομαλή πορεία της χώρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός Ευρωζώνης. Για να μπορέσουμε, δηλαδή, να ξαναβρούμε τον δρόμο μας το συντομότερο δυνατό. Για να γίνει αυτό δεν υπάρχει χάσιμο χρόνου. Είναι τρέχουσες οι υποθέσεις αυτές που αναφέρατε προηγουμένως. Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι έχουμε την πολυτέλεια να τις αναβάλλουμε για το μέλλον. Δεν έχουμε κανένα τέτοιο δικαίωμα, όχι πολυτέλεια. Επομένως ορθότατα, και σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ετοιμάζετε σε συνέχεια των προηγουμένων Κυβερνήσεων αυτό το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο την επομένη των εκλογών, ώστε να το βρει η Κυβέρνηση που θα προκύψει. Και εκείνη θα σταθμίσει από εκεί και πέρα, με την πολιτική νομιμοποίηση την οποία θα έχει, πως θα πάνε τα πράγματα. Αλλά, πάντως, η προετοιμασία είναι επιβεβλημένη και είναι μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Κυβέρνησης αυτό που αναφέρατε. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ. Γιατί υπάρχει αυτό το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην έννοια της συνέχειας του κράτους σ’αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Α. ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: Χαίρομαι που βρίσκει ανταπόκριση ο σχεδιασμός μου στον Αρχηγό του Κράτους.-

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

images_184-c7a6329097

Βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Για την πανεπιστημιακή διδασκαλία του τον Δεκέμβριο του 2007.


images_DSC08078

68 Χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο στην Ιστορική επέτειο.

Φωτογραφίες