Ομιλία για την Κινητικότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου

Θα περιοριστώ να θίξω ένα μόνον θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφήνοντας όλα τα άλλα σημαντικά που έχουν γίνει για άλλη φορά: θα αναφερθώ στην Κινητικότητα, διότι από την έκβαση αυτού του εγχειρήματος τους προσεχείς μήνες θα κριθεί, πιστεύω, όχι μόνον η διοικητική μεταρρύθμιση αλλά και η πολιτική σταθερότητα.

Η Κινητικότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις ημέρες της τρικομματικής Κυβέρνησης ως ένας στρατηγικής σημασίας και άμεσης προτεραιότητας στόχος, ο δεύτερος μετά τη ριζική αναδιάρθρωση των δομών στα Υπουργεία με βάση εκθέσεις αξιολόγησης των διοικητικών μονάδων τους.

Η Κινητικότητα είναι μια διαδικασία μετάταξης των δημοσίων υπαλλήλων, που συνδυάζει στοιχεία τόσο αναγκαστικής όσο και εθελούσιας μετακίνησής τους, και προορίζεται να καθιερωθεί ως ένας μόνιμος θεσμός του δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου. Διαρθρωτικός σκοπός της είναι η ορθολογική ανακατανομή ενός ανορθολογικά ανακατανεμημένου προσωπικού σε δημόσιες υπηρεσίες ανά την χώρα. Με την Κινητικότητα επιδιώκεται να μετακινηθούν υπάλληλοι από υπηρεσίες όπου διαπιστώνεται αντικειμενικά, μετά από εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσής τους, ότι υπάρχουν πλεονάζουσες θέσεις ή ειδικότητες, σε υπηρεσίες όπου είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχουν κενές θέσεις ή επιτακτικές ανάγκες στελέχωσης των υπηρεσιών προκειμένου να επιτελέσουν την αποστολή τους.

O κύριος σκοπός της Κινητικότητας είναι επομένως να εξασφαλιστεί η καλλίτερη δυνατή στελέχωση κενών θέσεων προσωπικού με την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της εμπειρίας και των ικανοτήτων των υπαλλήλων. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να επιδιώκεται διαρκώς το ταίριασμα της εργασιακής φυσιογνωμίας του κάθε υπαλλήλου με την περιγραφή της θέσης που πρόκειται να καταλάβει και των καθηκόντων που καλείται να επιτελέσει.

Αυτού του είδους την κινητικότητα σχεδίαζαν όλο αυτό τον καιρό οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Ώσπου κατέφθασε, λίγες μόνον μέρες πριν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της μετακίνησης των πρώτων εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων, στις αρχές Ιουνίου, και απαίτησε εκβιαστικά και κυνικά την άμεση εντός ολίγων ημερών μετακίνηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, δια μιας, εν μία νυκτί, χωρίς τα πορίσματα προηγούμενης αξιολόγηση και αποτίμησης προσόντων προσωπικού. Λες και επρόκειτο για μετακίνηση τόνων ντομάτας ή πατάτας.

Η Τρόικα είδε από την αρχή την Κινητικότητα με κακό μάτι, με καχυποψία και επιφύλαξη. Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν άλλωστε οι αναγκαστικές αποχωρήσεις. Γι΄αυτό και φρόντισε από την αρχή να υπονομεύσει την Κινητικότητα, βάζοντας στα θεμέλιά της μια νάρκη: έθεσε στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ως ρήτρα, τον όρο ένα μεγάλο μέρος των μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων να είναι αθρόες απολύσεις.

Θέλοντας λοιπόν να απαξιώσει το πρόγραμμα της Κινητικότητας και να ταπεινώσει αυτούς που το στηρίζουν, απαίτησε να μετατραπεί η εκπλήρωση της προγραμματικής υποχρέωσης μετακίνησης 12.500 υπαλλήλων από απλή προγραμματική συμφωνία σε προαπαιτούμενη ενέργεια (prior action) για την καταβολή της δόσης του Ιουλίου.

Η κατευθυνόμενη στοχοποίηση του δημοσίου, των δημοσίων υπαλλήλων, και κυρίως αυτή η άχαρη και απάνθρωπη συζήτηση για τις απολύσεις, που βγάζει πάθη μίσους και εκδικητικής μανίας, πιστέψτε με ζημιώνει την ανάγκη ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, ακυρώνει την μεταρρύθμιση, δημιουργεί κλίμα καχυποψίας, αρνητισμού, και φέρνει αποτελέσματα αντίθετα από αυτά που επιδιώκουν οι εμπνευστές των αθρόων, ισοπεδωτικών και αυθαίρετων απολύσεων.

Μεταρρύθμιση με αυτό το κλίμα μίσους και εκφοβισμού δεν γίνεται. Εκτρέφει βία και τελικά διαιωνίζει τη φαυλότητα και την πελατοκρατία.

Θα πρέπει, λοιπόν, ενωμένοι, να δώσουμε να καταλάβουν οι τεχνοκράτες-ελεγκτές της Τρόικας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο δεν μπορεί να εξισώνονται με τις απολύσεις και ότι δεν θα αποκτήσουμε δια μαγείας ευέλικτη και αποτελεσματική διοίκηση επειδή θα απολυθούν άκριτα και εν είδει τιμωρίας για την φαυλότητα του παρελθόντος 15.000 χιλιάδες υπάλληλοι χωρίς κριτήρια, χωρίς κανόνες, χωρίς αξιολόγηση.

Έζησα με τις διαπραγματεύσεις την ταπείνωση της χώρας μας. Το ξέρω, εμείς και μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτή την εθνική κατάντια. Είμαστε καταδικασμένοι να διαπραγματευόμαστε, αλλά να διαπραγματεύομαστε και όχι να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου και να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο.

Τώρα, απέναντι στην Τρόικα, ας καταστρώσουμε μια εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης. Ας συνεννοηθούμε μεταξύ μας και ας αποκρούσουμε με πειστικά επιχειρήματα, ενωμένοι και συντονισμένοι, καλά προετοιμασμένοι και με επιμονή, το αίτημα να αναχθεί η μετακίνηση 12.500 χιλιάδων υπαλλήλων σε προαπαιτούμενη ενέργεια – διακινδυνεύοντας μεταξύ άλλων και απρόβλεπτες δικαστικές περιπέτειες. Αυτό κινδυνεύει να γίνει, πιστέψτε με, η ταφόπλακα της Κινητικότητας και της Μεταρρύθμισης συνολικά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

images_184-c7a6329097

Βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Για την πανεπιστημιακή διδασκαλία του τον Δεκέμβριο του 2007.


images_DSC08078

68 Χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο στην Ιστορική επέτειο.

Φωτογραφίες