Προσχέδιο Νόμου για την Αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης

prosxedio-nomouΗ μεταρρύθμιση είναι μια διαρκής και συνεχόμενη διαδικασία, που δεν τελειώνει ποτέ. Είναι καιρός μετά το πέρας της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης των διοικητικών υπηρεσιών των Υπουργείων, να καταστρωθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Ριζικής Αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης με προοπτική πενταετίας. Για τον λόγο αυτό και δημοσιοποιούμε τον προσχέδιο νόμου που είχαμε ετοιμάσει.

 

Είναι καιρός μετά το πέρας της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης των διοικητικών υπηρεσιών, με τις Αξιολογήσεις των δομών όλων των Υπουργείων, και μετά την εφαρμογή των νέων Οργανογραμμάτων και τη σύνταξη των «Περιγραμμάτων αποστολών και θέσεων εργασίας», να καταστρωθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Ριζικής Αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης με προοπτική πενταετίας.

 

Το στόχο αυτό υπηρετούσε το προσχέδιο θεσμικού νόμου για την «Οργάνωση και λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης» που είχε ετοιμαστεί επί τρικομματικής κυβέρνησης, είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο και είχε παραδοθεί στον νέο υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης.

 

Ανάμεσα στις διατάξεις που είχαμε ετοιμάσει, τότε, ήταν και οι ρυθμίσεις που αφορούσαν την Επιλογή των Προϊσταμένων, την αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών και τις Αναρρωτικές άδειες, την δημιουργία Ανεξάρτητης αρχής Επιθεώρησης με την συγχώνευση του σώματος επιθεωρητών με τον Γενικό Επιθεωρητή, ρυθμίσεις για την Εθνική Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, για την πειθαρχική δίωξη, τη δυνατότητα αναστολής της αργίας από τα πειθαρχική συμβούλια και τη δυνατότητα παραίτησης των πειθαρχικά διωκομένων. Υπήρχαν ακόμη διατάξεις μεταβατικές πολύ σημαντικές και αναγκαίες που αφορούσαν τη θέση σε ισχύ των νέων Οργανισμών και την προσωρινή τοποθέτηση των προϊσταμένων στις νέες διευθύνσεις. Οι διατάξεις αυτές είχαν τεθεί σε διαβούλευση αναμένουν την ψήφισή τους.

 

“Η θεσμική μνήμη και εν γένει η συνέχεια της διοίκησης, όπως αυτή εκφράζεται από το νομοθετικό έργο, θα έπρεπε να είναι κοινή και πάγια επιδίωξη, διαχρονικά, όλων των Κυβερνήσεων. Ιδιαίτερα σήμερα που έχουμε ανάγκη από εθνικές πολιτικές με μακροχρόνιους διαρθρωτικούς στόχους και όχι πολιτικές που αλλάζουν μαζί με τους υπουργούς και με τις πολιτικές ή επικοινωνιακές συγκυρίες. Και η αναδιάρθρωση της Διοίκησης χρειάζεται και αυτή εθνική συνεννόηση.

 

Δείτε το προσχέδιο νόμου εδώ
.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

images_184-c7a6329097

Βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Για την πανεπιστημιακή διδασκαλία του τον Δεκέμβριο του 2007.


images_DSC08078

68 Χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο στην Ιστορική επέτειο.

Φωτογραφίες